15 April 2019

Het speciale aspergemenu van Hendrik van Maurick

Het aspergeseizoen is van start!
Asperge menu Kasteel Maurick

Het winnen van ‘Hét aspergerestaurant 2019’ laten we niet zomaar aan ons voorbij gaan. Dit gaan we culinair vieren! Hoe kunnen we dat beter doen dan door een speciaal aspergemenu te creëren!? Met dit speciale menu ga je op ontdekkingsreis door de wondere wereld van het witte goud!

Witte goud voor iedereen

Er is keuze uit een 3-, 4-, 5- of 6-gangen aspergemenu. Maar de heerlijke aspergegerechten zijn uiteraard ook los op ons á la carte menu te bestellen. Want we willen niemand onthouden van het heerlijke witte goud!

Kasteel Maurick asperges

Chef-kok Niek deelt zijn passie voor asperges

Op het aspergemenu vind je op dit moment de heerlijkste aspergegerechten! “Ik vind het heel belangrijk dat een asperge een bite heeft. Ook werk ik graag met rauwe asperges en asperge linten. Deze hebben ook weer een andere smaak. Het is ook erg lekker om asperges met schaal- en schelpdieren of lamsoren en zeekraal te combineren.” vertelt chef-kok Niek.

Niek vindt het belangrijk om met seizoenen te werken. Zo zijn aardbeien in deze tijd van het jaar nog niet rijp en dus nog groen. Hier maakt Niek graag gebruik van door de groene aardbeien, die wat zuurder zijn, te combineren met de zoete asperges. Een perfecte culinaire combinatie gemaakt met passie!

“Bij een mooi aspergerecht hoort natuurlijk ook een wijn die het gerecht nóg beter laat smaken! Onze sommeliers Jennifer en Sander hebben daarom de beste wijnen geselecteerd ter aanvulling bij ieder gerecht van het speciale aspergemenu.” voegt Niek toe.

Er wordt afgetrapt met passie

De ontdekkingsreis begint met een heerlijk voorgerecht. Het voorgerecht bevat krab, miso, avocado, groene aardbei en natuurlijk asperges. Dit gerecht kan worden aangevuld met een heerlijke Pinot Blanc uit de Elzas in Frankrijk van Leon Beyer. Jennifer vertelt: “Dit voorgerecht is veelzijdig door de sappige structuur van de heerlijke zoete asperges en de Pinot Blanc is fris maar ook romig met voldoende body wat de bereiding van de krab en de avocado goed oppakt.” Dat klinkt appetijtelijk!

Een eerste tussengerecht met een perfecte combinatie

Het eerste tussengerecht van asperges, kreeft, kokkel, mossel, rouille en bouillabaisse is een heerlijke combinatie. Het schuim en de rijke smaak van de kreeft doen wonderen. De zachtheid van de schelpdieren én de asperges komen ook perfect tot hun recht. Een heerlijke wijn voor bij dit gerecht is een Chenin Blanc uit Vouvray van Bernard Fouque. Deze wijn zorgt voor een goede balans tussen zoet en zuur en houdt het gerecht fris.

Kasteel-maurick-bouillabaise

Bij het tweede tussengerecht geniet je van een Rioja

De tarbot, aardappelmousseline, snijboon, stokvis en asperges in het tweede tussengerecht zijn een prachtig geheel. Om dit prachtige gerecht aan te vullen is een rijke wijn nodig met veel complexiteit: een Rioja gemaakt van de druiven Viura & Chardonnay van wijnhuis Bodega Campillo. “Het zachte geïntegreerde houten karakter van de wijn laat de tarbot mooi tot zijn recht komen. De romigheid van de wijn complementeert de romige aardappelmousseline en zorgt voor een rijke Beure Blanc jus van stokvis.” tipt Sander.

Het hoofdgerecht van het witte goud

Asperges met lam, tuinboon, doperwt, aardappel gratin en jus van tijm zijn het hoofdgerecht. Dit is het hoogtepunt van de culinaire ontdekkingsreis en is óverheerlijk! Hier hoort Chianti uit Toscane van familie Folonari bij! De elegante kruidigheid van de wijn sluit als gegoten aan bij de kruiden in het gerecht en vult het groene karakter van de doperwten en tuinbonen aan. Omdat de wijn van 2014 is, hebben de zuren en tannine de tijd gehad om te verzachten, wat het zachte karakter van het lam complementeert.

De kers op het witte goud

Nu je aan het einde bent van de ontdekkingsreis, is het van belang dat deze prachtig wordt afgesloten. Dat doen we met aardbei, witte chocolade, bergamot en dragon. Voor nóg meer smaaksensatie raadt Jennifer aan: “Combineer dit heerlijke nagerecht met een Scheurebe Spätlese van Weingut Bretz. Dit is een friszoete wijn die zorgt voor een prachtige combinatie met het zoete nagerecht.”

“De wijn ruikt naar citrus en groene kruiden, wat het een spannende combinatie maakt met de bergamot & dragon. De restsuiker in de wijn maakt de balans met het romige van de witte chocolade.” vult Sander aan. Heerlijk!

Kom culinair genieten van het speciale aspergemenu

Niek zijn passie voor koken met het witte goud resulteert in dit speciale aspergemenu vol met mooie, vernieuwende gerechten. We hebben enorm veel zin om de heerlijke gerechten van ons speciale aspergemenu te serveren in ons restaurant! Reserveer eenvoudig een tafel en geniet van de ontdekkingsreis door de wondere wereld van het witte goud.