6 March 2020

Op culinaire reis door Colombia met patron-cuisinier Niek van Lieverloo

Kasteel-maurick-colombia-menu

Onze patron-cuisinier Niek van Lieverloo maakt met regelmaat prachtige reizen: van Indonesië tot aan Zuid Afrika en verder. Niek reist om inspiratie op te doen voor de keuken van Kasteel Maurick. Begin dit jaar maakte hij een fantastische reis door Zuid-Amerika. Niek wilde graag een nieuw werelddeel ontdekken en na een zoektocht viel zijn oog op Colombia. Het land heeft een heerlijk klimaat, rijke cultuur, prachtige natuur, strand en geweldig eten. Niek neemt je in dit blog mee op culinaire reis door Colombia en vertelt je alles over de ‘Colombiaanse menukaart’ die je nu kunt proeven bij Kasteel Maurick.

Kasteel-maurick-colombia-culinaire-reis

Reis met ons mee naar Colombia

Reis je even met ons mee? Colombia ligt in het noordwesten van Zuid-Amerika en de hoofdstad is Bogota. Je betaalt er met de Colombiaanse Peso en er wonen bijna 48 miljoen mensen in het land.

Colombia is één van de belangrijkste landen voor de koffie-industrie. Dus een bezoek aan een koffieplantage mag beslist niet ontbreken. Daar kun je een rondleiding krijgen waarin je het gehele koffieproces ervaart: van het plukken van de koffiebessen tot het verpakken van de koffiebonen met als afsluiting natuurlijk het proeven van heerlijke koffie.

Een kijkje in de Colombiaanse top 50 keuken

Niek bezocht ook diverse toprestaurants in Colombia om inspiratie op te doen. “Colombia staat niet bekend om de gastronomische gerechten. Maar het proeven en zien van de specialiteiten per land is het elke keer weer een genot. Het zorgt voor nieuwe inspiratie die we toepassen in de keuken van Kasteel Maurick.”

Colombia-culinaire-reis
In Bogota en omgeving wordt vaak de bekende kippensoep ajiaco santafereño gegeten. Het is een dikke - goed gevulde - kippensoep met maïskolven, diverse soorten aardappel en het kruid guasca.
Culinaire-inspiratietour

“In de Colombiaanse keuken zie je veel gefrituurde producten, verse groenten, veel fruit zoals lulo en diverse soorten van passievrucht en vooral veel verschillende soorten kruiden. ”, aldus Niek. “Ook kom je in elk gerecht koriander tegen. Naast een heerlijk stuk vlees, ze eten veel kip, is er ook heel veel vis. De vis die er het meest wordt gegeten is de zeebaars die zij ‘a la ceviche’ bereiden. Een van de restaurants had een geweldige ceviche op de kaart. Gelukkig was de chef van Mar y Zielo zo vriendelijk om het recept met mij te delen. Ik heb dit gerecht een eigen twist gegeven door er een kokosbloesemsiroop uit Sri Lanka aan toe te voegen en de combinatie met Noorse langoustine maakt het gerecht super.”

Fun fact: Niek is terug in Nederland zelfs speciaal naar Rotterdam gereden om de lulo ook in Nederland te kunnen kopen.

Mijn favoriete Colombiaanse gerecht is zeebaars ceviche met pompoen en coco’s. Combineer dit met een glas Creation Viognier. Deze elegante wijn met intense fruitaroma’s van perzik en abrikoos is een erg mooie begeleider van vis- en schaaldieren door het zachte karakter.

Slenteren door de Colombiaanse marktjes

Niek: “Tijdens een bezoek aan de markt ‘Bazurto’ in het havenstadje Cartagena, heb ik alle lokale gerechten geproefd. De ‘Bazurto markt’ is een begrip in de Colombiaanse plaats. Deze markt is een waar walhalla voor locals waar zij naartoe gaan voor het kopen van vis, vlees, fruit, kruiden, kunst en kleding. Het was een mooie en bijzondere wandeling door de smalle paden, waar overal de heerlijke geuren van vers bereid eten en verse kruiden voorbij kwamen. Hier heb ik typisch Colombiaanse gerechten geproefd zoals kokosrijst, verschillende visschotels, soepen, kipbereidingen en kruidensauzen. Dit onder genot van typische Colombiaanse fruitsappen, frisdrank, lokale bieren en lokale muziekstijlen.”

Kasteel-maurick-colombia-reisinspiratie
Nieuwe-menukaart-kasteelmaurick

Vertaling naar de Kasteel Maurick keuken

Niek heeft een menukaart voor Kasteel Maurick samengesteld geïnspireerd door de Colombiaanse keuken. Niek vertelt: “Voor Kasteel Maurick heb ik een vertaling gemaakt van diverse Colombiaanse gerechten met een knipoog naar hier. De menukaart heb ik samengesteld door alle ervaringen die ik heb opgedaan in de restaurantjes en op de lokale markten. Dit gaf me inspiratie voor nieuwe smaakcombinaties.“

“Tijdens het proeven maak ik altijd aantekeningen en eenmaal thuis ga ik aan de slag in de keuken. Daar probeer ik verschillende combinaties, net zo lang tot ik de juiste smaak gevonden heb. Zo zit er op een gerecht met zeebaars en ceviche palmsiroop op uit Sri Lanka en gebrande Noorse langoustine wat het gerecht super maakt. Alle heerlijke combinaties zijn uiteraard terug te vinden in de nieuwe menukaart bij Kasteel Maurick!”

Tip: Het dessert met ijs van lulo met geconserveerde melk, crumble van bruine suiker en krokant van Jamaica flower is een besliste aanrader!

Colombiaanse menukaart

Nieuwsgierig geworden naar alle Colombiaanse smaakexplosies? Kom bij ons langs en ga met ons mee op smakenreis door Colombia! Bekijk onze menukaart en het reserveren van een tafeltje doe je gemakkelijk online of bel via: +31 (0) 73 204 80 28.