15 December 2021

Expositie ‘Gevonden Schatten’ in Vught

Op 9 januari vindt de expositie ‘Gevonden Schatten’ in Vught plaats. En ook bij Kasteel Maurick wordt er een bijzonde schat tentoongesteld.
schatten van vught

Kasteel Maurick deed onlangs een bijzondere ontdekking die op 9 januari te bewonderen is tijdens de expositie ‘Gevonden Schatten’ in Vught. Wij vertellen je alles over onze gevonden schat in dit blog!

Non de kanonnen

Dat Kasteel Maurick een rijke geschiedenis kent, staat buiten kijf. Maar recent werd een wel heel bijzondere ontdekking gedaan. De herkenbare schamppalen, die tot voor kort veilig lagen ingegraven aan weerszijden van de poort van Kasteel Maurick, blijken niet zomaar schamppalen te zijn. Hoogstwaarschijnlijk zijn de palen gemaakt van de loop van falconetten. Dit zijn kleine kanonnen, en worden ook wel ‘veldslangen’ of ‘kamerstukken’ genoemd.

We horen jullie denken: wat is een veldslang? We leggen het graag even aan je uit. Een veldslang is een eenvoudige voorganger van het musket, een handvuurwapen uit de zestiende en zeventiende eeuw. Later werd het een middeleeuws kanon met een relatief lange loop en een lichte constructie. Het kanon kon massieve ronde kogels met een hoge snelheid afvuren. Dit leidde tot een relatief groot bereik op een vlakke baan.

De veldslang werd gebruikt om doelen op lange afstand te bombarderen. Van oorsprong was het een handbediend instrument, dat met buskruit werd geladen en met de hand werd aangestoken. Later evolueerde het wapen naar een zwaardere versie, gemonteerd op een metalen constructie die het wapen ondersteunde en het makkelijker maakte om te richten. Het vermoeden bestaat dat de veldslangen van Kasteel Maurick zijn gebruikt bij de belegering van ‘s-Hertogenbosch. Het onderzoek naar de herkomst en de ouderdom van de palen is momenteel in volle gang.

poort-kasteel-maurick

De geschiedenis van Kasteel Maurick

Dat deze unieke kamerstukken hun thuis hebben gevonden in ons prachtige kasteel is te verklaren door de rijke geschiedenis van Kasteel Maurick. Al in 1257 werd gestart met de bouw van het kasteel, maar toen het in de 15e eeuw in handen kwam van Hendrik van Maurick en zijn vrouw Catharina van Maurick, naar wie ons restaurant en de brasserie werden vernoemd, werd het bestaansrecht van het kasteel bepaald.

Even later, in 1601, nam Prins Maurits van Oranje zijn intrek in Kasteel Maurick. En even later in de zeventiende eeuw werd het kasteel door Prins Frederik Hendrik van Oranje gebruikt als legerhoofdkwartier tijdens de belegering van de stad ‘s-Hertogenbosch. De kans dat de schamppalen van het kasteel in deze tijd gebruikt zijn, is dus zeker aanwezig.

Bewonder onze gevonden schat op 9 januari 2022

Of onze schamppalen gebruikt zijn bij de belegering van ‘s-Hertogenbosch zal archeologisch onderzoek uitwijzen. Voor nu zijn wij in ieder geval trots op de historie die Kasteel Maurick met zich meedraagt en delen wij onze schatten graag met het grote publiek. De schamppalen van Kasteel Maurick zijn daarom op 9 januari te bewonderen tijdens de expositie ‘Gevonden Schatten’ in Vught.

Kasteel Maurick nieuwsbrief

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws uit Kasteel Maurick? Schrijf je in voor onze nieuwsbrief!

  • This field is for validation purposes and should be left unchanged.