13 April 2021

Dit is onze nieuwe Maître-Sommelier: maak kennis met Leon Aben

Maak kennis met onze nieuwe Maître-Sommelier Leon Aben.
Leon-aben-sommelier-maitre-kasteel-maurick

Het team van Kasteel Maurick breidt uit! Maak kennis met Leon Aben, 25 jaar oud en klaar om onze gasten een onvergetelijke tijd te bezorgen. Leon behaalde in 2018 zijn Introductory Court of Master Sommelier en slaagde in 2019 voor zijn opleiding SVH Gastronomie.

Hoi Leon, leuk dat je tijd wilt maken om jezelf voor te stellen! Vertel, wie ben je en hoe is jouw carrière als maître-sommelier begonnen?
“Het begon allemaal bij de afwas in een tapas restaurant, dit was mijn eerste horeca ervaring. Door mijn bijbaantje heb ik besloten om een studie te gaan volgen aan de Rooi Pannen in Eindhoven. Deze studie stond in het teken van gastvrijheid en horeca. Dat waren mijn eerste stappen in de horeca. Dat is al lang geleden, ik ben ondertussen al 10 jaar werkzaam in de horeca”, vertelt Leon.

Leon gaat verder: “Tijdens mijn stage op Aruba kwam ik in aanraking met wijn en werd ik veel betrokken bij de wijnkaart en het contact met verschillende wijnleveranciers. Daar ontdekte ik mijn passie voor wijn, en dan niet alleen voor het drinken, haha ;). Hierna heb ik de loop van de tijd mijzelf ontwikkeld door het volgen van verschillende studies en cursussen en heb ik uiteindelijk mijn titel als sommelier behaald”.

"Het begon allemaal bij de afwas in een tapas restaurant, dit was mijn eerste horeca ervaring"

Kun je ons meenemen in jouw vak, wat doet een sommelier precies?
“Als sommelier ben ik verantwoordelijk voor alles wat te maken heeft met de wijnen van Kasteel Maurick en Kasteel Dussen. Je kunt bijvoorbeeld denken aan de inkoop van wijnen en het bewaren van de wijnen. Dit moet allemaal op de juiste manier gebeuren met de juiste kennis. Ook is het bijhouden van de wijnkaart en het contact met verschillende wijnleveranciers onderdeel van mijn werkzaamheden.

Daarnaast adviseer ik onze gasten over de verschillende soorten wijnen en kan ik helpen met het maken van een keuze tussen al onze verschillende wijnen. Een sommelier is als het ware de tussenpersoon van de wijnkaart en de gast. Zo wordt het diner een echte beleving en wil ik ervoor zorgen dat het culinaire niveau verrijkt wordt”.

En hoe word je dan sommelier?
“Als eerste is je inzet het belangrijkste! Daarnaast zijn er een aantal dingen die je kunt doen om in de topgastronomie van Nederland te kunnen werken. Ik heb bijvoorbeeld mijn Introductory Court of Master Sommelier gehaald in Wenen. Dit is een internationaal erkend wijndiploma. Verder blijf ik bezig met verschillende proeverijen en cursussen, omdat elke jaargang weer anders is en omdat er boeren bij kunnen komen”.

Je bent ook maître bij Restaurant Hendrik van Maurick. Wat houdt dat in?
“Dat klopt inderdaad. Als maître ben verantwoordelijk dat alles van a tot z perfect verloopt. Ik zorg voor het contact tussen de keuken en de bediening en ik ben verantwoordelijk voor de verloop van het restaurant”.

Leon vertelt verder over het gastheerschap: “Ik wil graag als maître een extra stap zetten. Ik word blij als gasten lachen en een geweldige ervaring beleven. Van het creëren van een ongedwongen sfeer tot gasten nieuwe smaken laten beleven, het is allemaal onderdeel van mijn vak waar ik blij van word”.

Wat maakt het bijzonder om onderdeel te mogen zijn van Kasteel Maurick en Kasteel Dussen?
Leon begint eerst over de maatregelen vanwege de pandemie: “Ik ben sinds afgelopen november aan de slag gegaan en helaas zijn wij door de pandemie al een lange periode gesloten. Daardoor heb ik nog niet op de vloer kunnen werken”.

Leon gaat verder: “Beide kastelen zijn geweldige locaties om voor te mogen werken! Voor mij is het ook een uitdaging om met het team te werken aan een exclusieve fine dining beleving. Ik vind het geweldig om mijn kennis en ervaring in te mogen zetten bij Kasteel Maurick en Kasteel Dussen. Het is jammer dat wij onze gasten niet kunnen en mogen ontvangen vanwege de maatregelen. Ik kan niet wachten tot het moment dat wij weer gasten mogen verwelkomen zodat ik echt aan de slag kan gaan”.

Je hebt je ook ingeschreven voor de gastvrijheidsprijs van Nederland. Wat is dat precies en waarom doe je mee?
“Inderdaad, het gaat om de Nationale Hennessy Gastvrijheidsprijs van 2021. Ik heb mij aangemeld omdat ik geloof dat ik veel kennis en ervaring heb opgedaan in de wereld van de gastronomie. Dat alles wil ik graag aan de jury laten zien”.

Leon moet lachen en zegt: “En natuurlijk omdat ik de beste ben!” Dat is volgens ons ook de beste instelling en daar zijn wij het ook helemaal mee eens.

We praten nog verder over de gastvrijheidsprijs: “Ik ben bezig met de selectie en hoop dat ik mee mag doen aan deze bijzondere wedstrijd. Tijdens de wedstrijd komt kennis en praktijk over gastvrijheid en gastronomie samen. Als ik mee mag doen hoop ik natuurlijk te winnen. Als dat lukt mag ik de titel dragen die een bevestiging is van mijn kennis en ervaring”.

Leon Aben Ik zie mijn vak als een topsport: de Champions League onder de horeca, zo zou ik het willen noemen!

Leon vertelt ook dat hij zijn vak ziet als een topsport: “Ik zie mijn vak als een topsport. De Champions League onder de horeca, zo zou ik het willen noemen”. In ieder geval is het helemaal duidelijk dat hij gaat voor goud!

Er is nog veel te meer te vertellen en te bespreken, maar we ronden uiteindelijk het gesprek af en sluiten af met de volgende vraag:

Zeg Leon, als jij jezelf zou moeten omschrijven als een wijn, welke soort ben jij dan? En waarom?
Leon zegt dat hij deze vraag nog nooit eerder heeft gehad en moet even nadenken: “Dat is een goede vraag zeg! Ik zou mijzelf omschrijven als een Zuid-Afrikaanse Chenin Blanc. Het is namelijk een veelzijdige wijn waar je vele kanten mee op kunt. Het heeft een goede body, structuur en diepgang, maar toch ook weer een bepaalde frisheid. Volgens mij is dat precies hoe ik ben”.

Leon Aben is onze nieuwe maitre-sommelier, en zal naast deze taak, ook aan de slag gaan als wine director van Kasteel Maurick en Kasteel Dussen. Je kunt Leon tegenkomen bij Restaurant Hendrik van Maurick in Vught, daar staat hij samen met het team klaar om gasten een unieke culinaire beleving te laten ervaren. Ook werken bij Kasteel Maurick? Check onze openstaande vacatures!

leon-aben-sommelier-kasteel-maurick

Ook werken bij Kasteel Maurick?