8 August 2018

Alles wat je wilt weten over de high tea bij Kasteel Maurick

high tea hapjes of amuses op je feest

Ben je op zoek naar een high tea die net even anders is dan anders? Of het nu voor een babyshower, familiedagje of quality time met je moeder is: bij Kasteel Maurick in Vught (nabij Den Bosch), geniet je zeven dagen per week van een heerlijke high tea. De warme, koude, hartige hapjes en zoete lekkernijen worden elke dag weer vers bereid door ons talentvolle team onder leiding van chef-kok Niek. Zodra je over onze ophaalbrug wandelt, weet je dat dit een bijzondere ervaring gaat worden! We geven je in dit blog alvast een voorproefje. Wie neem jij mee?

Het ontstaan van de high tea

Wist je dat de high tea oorspronkelijk afternoon tea heette en is bedacht in de adellijke kringen in Engeland? Destijds werden er slechts twee maaltijden op een dag gegeten. Een hertogin kreeg in de namiddag trek en liet kleine hartige en zoete hapjes voor zichzelf maken. Later nodigde ze haar kennissen uit voor de theekransjes. Dit werd zo goed ontvangen dat de afternoon tea al snel een ware trend werd bij de upper class van Londen.

Kasteel Maurick Sweet Table

High tea bij Kasteel Maurick: klassiekers met een twist

Bij de traditionele high tea worden vaak sandwiches en scones met jam en clotted cream geserveerd. Deze vind je ook bij Kasteel Maurick op het menu, maar we hebben aan alle klassiekers wel een culinaire draai gegeven. Onze luxueuze high tea hapjes serveren wij in onze brasserie Catharina van Maurick. Wat er zoal op het menu staat? Denk aan een warm onthaal met een heerlijke kasteelbubbel, gevolgd door een amuse roos. Vervolgens serveren we een soepje van de chef en een spiraallolly.

Chef-kok Niek: ‘Onze high tea is opgebouwd als een 3-gangen menu. Eerst serveren we een soepje en amuses, zoals de spiraallolly. Deze lolly is gemaakt van een brooddeeg met tomaat. Het deeg wordt vervolgens opgerold zodat het eruit ziet als een cinnamon roll, maar hartig smaakt. Een verrassende combinatie!’

Daarna komen de hartige en zoete etagères op tafel. We verklappen natuurlijk niet alles, maar naast klassiekers als scones met clotted cream en belegde broodjes serveren we bijvoorbeeld ook bakpao met pulled chicken en een sneeuwbal met gezouten karamel. Onze eigen Kasteel Maurick theemelange en de andere theeën serveren we in wijnglazen, zo komt de smaak van de thee extra goed tot zijn recht.
Catharina van Maurick openingstijden

High tea recepten: zo bereiden we onze high tea

Chef-kok Niek deed voor het high tea menu onder andere inspiratie op in het buitenland. Hij geeft je een klein kijkje in de keuken en vertelt over de high tea recepten: ‘Er zitten veel smaken in verwerkt die ik in Sri Lanka ben tegengekomen. Zo komt er een zoet hapje terug in de high tea met smaken als limoen, kokos en cashewnoot. Ook maak ik veel gebruik van kaneel die ik heb meegenomen van een kaneelboer die ik op Sri Lanka heb bezocht. Sri Lankaanse kaneel is heel geconcentreerd. Een prachtig product om mee te werken in de keuken.’

Naast deze exotische smaken, halen we ook veel producten uit de regio: ‘Zo komt de yoghurt van een biodynamisch bedrijf uit Son en Breugel’, vertelt Niek. ‘De honing die we in gerechten verwerken, komt van onze eigen bijen, uit de kasten in de tuin. Wat ook leuk is om te vertellen, is dat we de amuse vooraf serveren op een roos. Momenteel maken we die amuse van rode biet, roos en drop, maar dit wisselt steeds. Tot slot hebben we onze eigen Kasteel Maurick theemelange ontwikkelt. Deze serveren we bij de eerste gang. Dit is een volle, frisse kruidenthee met de smaken van appel, kardemom, kaneel en kamille. Dit is verder aangevuld met citroengras, braambes, rooibos, verveine, venkel en gember. Een fijne smaakcombinatie!’

High tea reserveren, high tea bon en meer!

We serveren de high tea elke dag tussen 12:00 en 16:00 uur en kost € 29,50 per persoon (voor kinderen tot 10 jaar rekenen we de helft). Dit kan alleen op reservering. Mail daarvoor naar info@kasteel-maurick.nl of bel met 073 204 80 28. Je kunt iemand ook een high tea bon cadeau doen. Vraag ernaar bij de receptie.

Wist je dat je naast onze high tea voor nog veel meer culinaire activiteiten terecht kunt bij Kasteel Maurick? Denk bijvoorbeeld ook eens aan een luxueuze picknick, een lunch bij brasserie Catharina van Maurick of à la carte lunchen en dineren bij het restaurant Hendrik van Maurick. Een kijkje in de keuken nemen? Zelfs dat kan! Bij de unieke Chef’s Table arrangementen heb je een tafeltje in de keuken en zie je vlak voor je de gerechten ontstaan. Een wel heel bijzondere ervaring! Zien we je snel?