20 February 2020

Genieten van een aperitief in de bijzondere kelder van Kasteel Maurick

Wist je dat er bij Kasteel Maurick een heuse wijnkelder verscholen ligt? Wij vertellen je er alles over in dit blog!
Kasteel-Maurick-wijnkelder

De kelder van Kasteel Maurick hebben wij omgedoopt tot een plek waar je samen met familie, vrienden, collega’s of zakelijke relaties een culinaire start maakt van een smaakvolle wijnproeverij. Een uitje dat bijzonder origineel en uniek is, want de historie zie en proef je er volop! Lees meer over onze bijzondere (wijn)kelder in dit blog.

Kasteel-Maurick-wijnproeverij

Een stukje historie over de kelders van Kasteel Maurick

De kelder in ons kasteel diende heel wat jaren geleden als een gevangenis. Was de gevangenis in Den Bosch vol? Dan werden de gevangenen tijdelijk in de kelder van het kasteel ondergebracht. 

De kelder in Kasteel Maurick bestaat uit drie kleine ruimtes: een ruimte uit 1464, een ruimte uit 1504 en een ruimte uit 1600. De ruimtes werden onder andere gebruikt door Frederik Hendrik van Oranje in 1629 en tijdens de belegering van Den Bosch.

Kasteel weetje: onze gasten vragen regelmatig of het kasteel kelders heeft. Met veel trots vertellen we dan over dit bijzondere plekje. Veel ruimtes zijn aangepast, maar in de kelders proef je nog echt de historie. Door de enthousiaste vragen is uiteindelijk het idee om de kelder om te toveren tot een wijnkelder ontstaan.

Genieten van een aperitief in de kelder van een kasteel

Wil je onze kelders eens een keer van dichtbij bekijken? Dan hebben we diverse mogelijkheden. Geniet bijvoorbeeld met een groep vanaf 12 personen van een wijnproeverij. Waarbij onze kelder het startpunt is van een aperitief in de maand februari (en dan is het aperitief ook van het huis). De proeverij zet je vervolgens voort in de erker of in een van de zalen van Kasteel Maurick.

Wil je je laten verrassen? Ook dat is mogelijk. Onze sommeliers kiezen de meest mooie wijnen uit de kelder en combineren de wijn met diverse passende hapjes en gerechten. 

Wijnproeverij-vught-kasteel-maurick
Tip van onze Maître-Sommelier Jennifer: “Ik ben een absolute Riesling fan en onze Patron-cuisinier Niek heeft een gerechtje met gerookte paling, boerenkool gefrituurd in een beslag van IKI bier (dit is een Japans gemberbier), crème van knolselderij, groene appel en sap van dashi. Dit gerecht serveer ik graag met een wijn van Smaragd wijnen: van Weingut Immich-Batterieberg de C.A.I Riesling. Voor mij is deze wijn enorm zuiver en de fijne zuren met smokey karakter en veel citrus pakt de vette paling goed op en is mooi in balans met de dashi.”
Wijnproeverij-in-een-kasteel

Drie wijnproeverij-arrangementen

We willen onze gasten op een leuke manier kennis laten maken met het proeven van verschillende wijnen en wijn-spijs. We geven graag tips hoe je wijn bijvoorbeeld kunt beoordelen en hoe je ze kunt matchen met gerechten. Ook gaan we samen op zoek naar de favoriete wijn van onze gasten. Is dit bijvoorbeeld een cava? Of liever een champagne, een lichte rode wijn of juist een zware wijn? Een leerzame dag is gegarandeerd!

Er zijn drie verschillende arrangementen die wij onze gasten aanbieden.

  • Een proeverij met wijnen en wat kaas en ham
  • Een wijn-spijs proeverij met diverse gerechten van Patron-cuisinier Niek van Lieverloo
  • Een luxe wijn-spijs proeverij met exclusieve wijnen
Maître-Sommelier Jennifer: “Om de zes weken proeven we met het Hendrik van Maurick team het menu van dat seizoen. Heerlijk met zijn allen smaken uitwisselen. Nadat de gerechtjes zijn samengesteld kijken we welke wijnen hier het beste bij passen. Het resultaat is een mooi geheel waarmee we onze gasten verrassen.”

Wie gingen je voor?

Diverse bekende Nederlanders brachten al eens een bezoekje aan de Kasteel Maurick kelders, waaronder:

  • Ridder Jonkheer Heym (wiens grafsteen te zien is naast deur van het restaurant)
  • Prins Maurits van Nassau
  • Maarten van Rossum
  • Frederik Hendrik van Oranje
  • Constantijn Huygens. Hij heeft zelfs een gedicht over zijn verblijf op Kasteel Maurick geschreven.
  • Jan de Derde van Brabant (Hertog van Brabant)
  • En uiteraard verwelkomen we jou ook van harte in onze kelders!

 

Wijnproeverij-kasteel-maurick-vught

Nieuwsgierig geworden?

De wijproeverij arrangementen lenen zich perfect om de Kasteel Maurick keuken te leren kennen. Bovendien serveren we regelmatig nieuwe wijnen en gerechten: de wijnwereld blijft immers altijd vernieuwen.

Wil je graag een bezoekje brengen aan de kelders van ons kasteel en de historie proeven? Neem contact met ons op via: +31 (0) 73 204 80 28 of stuur een mailtje naar: info@kasteel-maurick.nl.

De kelders van ons kasteel bewonderen?